Crângăciun

Zilele astea la facultate și pe 9gag am tot auzit de Crăciun: ba că e sărbătoare păgână, ba că e sărbătoare religioasă. Nici nu mă interesează care ce cum e, tot ce știu e că poți să ai un motiv în plus să faci cadouri frumoase și să primești cadouri frumoase.

Dar hai să vă povestesc cum e Crăciunul la noi în Crângași.

Te întorci obosit după ce te-au înghiontit o grămadă de oameni în metrou. Dai să ieși afară, dar în pasaj te oprește țiganca-comerciantă cu o varietate de decorațiuni de Crăciun dubioase: brazi de carton cu instalație, moși crăciuni gonflabili care se chinuie cu reumatismul urcând o scară și reni epileptici care fug pe roți. Când ajungi la scări, te oprește băiatu cu ziaru’ – ofertele Profi și Mega Image de Crăciun. Ieși de la metrou și un miros de mandarine și portocale te întâmpină: tantea cu taraba de fructe e vara pe căpșuni și cireșe, dar iarna trece automat pe banane și citrice. Dacă îndrăznești să dai o tură prin părculețul de lângă metrou, ai să rămâi uimit de tarabele în stil Tudor care au apărut pe acolo: beteală în culori electrice, șosete pufoase în dungi, moși crăciuni sașii, instalații de brad care cântă și globuri de aur.

Când o iei ușor printre blocuri, luminile multicolore cu efect tripant de la geamurile apartamentelor, merg bine pe ritmurile manelelor de Crăciun (există și de alea, vezi aici și aici). Pe la scări, vecinii stau adunați la o bârfă și un vinuț Babanu, urmărind muncitorii cum izolează fațada blocului. Când ajungi în casă și dai să te descalți, auzi trompete. Nu, nu e un obicei special în Crângași să te întâmpine familia cu trompete, ci de Crăciun apar prin cartier niște colindători mai speciali. Îmbrăcați în costum Moș Crăciun, 3 neni vin pe sub geamuri și se plimbă pe străzile cartierului, cântând din trompetă tot felul de colinde. Dar și mai amuzanți sunt oamenii colindați, care stau la ferestre și balcoane și apoi le aruncă banii prinși cu un cârlig de rufe, ca atunci când te trimitea mama la cumpărături de la geam.

De porcul pârlit în curțile caselor de pe lângă blocuri, nici nu vă mai povestesc. Până și câinii cartierului simt spiritul Crăciunului și în loc să sară la gioale, stau chill cate 3 pe capacele de canal (sunt pe încălzire centralizată). Iar de muncitorii de pe schele, care se plimbă zilnic pe la geamurile mele, sunt sigură că vor petrece sărbătorile alături de locatari, la o țuică și un parizer…așa de greu se mișcă.

Ăsta e Crăciunul în Crângași. La voi în cartier cum e?

Reclame

Posted on Decembrie 13, 2011, in Cronici Crângășiene. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: